dimecres, 4 de juny del 2008

JUGANT AL MONOPOLY AMB ELS DINERS I EL FUTUR DELS ALTRES



Pel seu interès us reproduïm l’article d’opinió d’Enric Carbonell, sobre el PGOU.

Enric Carbonell
Secretari Comarcal del BLOC de L’Horta Nord
i membre de l’Executiva Nacional del BLOC.

Hi ha gent que quan dissenya el futur de la seua ciutat sembla que en lloc de fer-ho amb criteris sensats, moderns i sostenibles ho fa de tal manera que pareix que juga al Monopoly. I damunt amb els diners i el futur dels altres.

Això és el que ha fet l’Ajuntament de València amb la presentació del projecte preliminar del nou PGOU del cap i casal. I per això justament el BLOC de l’Horta Nord hi presentarà al•legacions amb l’esperança que es tinguen en compte i que contribuïsquen a corregir diversos aspectes que afectarien greument la comarca.

En primer lloc, volem remarcar que la normativa europea ha agafat a contrapeu l’Ajuntament de València que ha hagut d’improvisar una nova documentació poc oberta a opcions i que no facilita precisament la participació ciutadana, tal com el mateix Defensor del Poble ha reconegut a instància del col•lectiu Per l’Horta. En segon lloc, denunciem que les intencions d’eixida mostrades en el que ara coneixem del PGOU aprofundeix en propostes obsoletes i superades d’ordenació urbanística depredadora de l’entorn que només pretén satisfer suposades necessitats sense qüestionar-se el model territorial i de desenvolupament.

En aquest sentit, per exemple, es fan previsions de creixement de població que la realitat ha desmentit ja que algunes es corresponen amb períodes en què ja s’ha comprovat que no s’han complit com demostra el fet que hi ha sòl urbanitzable consolidat que no s’ha edificat. Per això té poc sentit que es reclassifiquen més de 400 ha d’horta i es prevegen 60.000 nous habitatges en 10 anys. I a això caldria afegir les 12.000 de Nou Mil•lenni de Catarroja acabades d’aprovar pel govern popular de la Generalitat. Llance una pregunta: si tots els ajuntaments de l’àrea metropolitana decidiren (ni que siga amb l’excusa de les VPO) fer igual, què passaria?

A més, la proposta de l’Ajuntament de València, que pràcticament urbanitza quasi tot el seu terme, planteja greus problemes d’ingerència en excedir les competències municipals i envair els termes de molts pobles de l’àrea metropolitana ja que la majoria d’infraestructures planejades que haurien d’acompanyar el creixement de la ciutat estan en els termes de municipis veïns.

És del tot incomprensible, en aquest sentit, que no hi haja un estudi de mobilitat tal com exigeix l’estudi de sostenibilitat i és que aquesta proposta preliminar és, sens dubte, absolutament insostenible. I encara ho és més que l’any 2000 no s’admetera la ILP per a protegir l’horta, a què el BLOC contribuí amb energia, i que ara les noves directrius legals sobre urbanisme exigisquen que es legisle sobre la protecció d’aquesta mateixa horta. I això fa vergonya i, a més, toca el nas!

En el BLOC pensem que omplir-ho tot de vials per a facilitar la mobilitat és una opció perversa ja que a la destrossa de l’horta afegeix l’efecte crida d’usar el transport privat quan l’objectiu hauria de ser dissuadir-ne de l’ús. Com a mostra, urbanitzar al Poble Nou fins al límit amb Burjassot o acabar d’unir València amb Tavernes Blanques, reclassificar sòl considerat protegit fins ara a Benimàmet per a fer-lo urbanitzable o, quant als vials, prolongar pel mig de l’horta la CV-300 de Meliana a Alboraia o el Tercer Cinturó de Ronda vorejant el Carraixet, entre altres actuacions, són actuacions de gran impacte ambiental i, el que és pitjor, irreversibles que hipotequen el nostre futur i no per a trenta o quaranta anys com qualsevol piset sinó definitivament, per sempre, ad eternum. Amén.

Enric Carbonell, secretari comarcal del BLOC de l’Horta Nord