CELESTÍ GIMENO I BROCH Per fi han arribat les balances fiscals. El secret millor guardat del regne ja no és un secret.
Els resultats han estat com molts, taxats de bojos en certs ambients, fa temps anaven dient..
Per confondre s´han utilitzat diversos mètodes, però els resultats amb el mètode del flux monetari i en % de PIB, el criteri que utilitza Europa el tenen a la columna B del quadre.
Ja ho sabíem que Illes Balears, Catalunya i País Valencià n´érem els principals contribuïdors.
Algú es podia imaginar cap altra conclusió? Però... si és un coneixement que ens el passem de generació en generació!
Doncs bé, aquest article no és per parlar dels números. És per parlar de les conclusions les quals, elaborades pel govern d´Espanya, no tenen cap justificació i no estan a l´altura d´un estat seriós. Però... jo crec que són per detenir-se un moment, perquè són la prova que determinades comunitats (diguem-ho així donat que el concepte constitucional de nacionalitats històriques no el volen utilitzar) no tenim un estat nostre, estem inclosos en un estat no neutral. Per què... com és possible que en un document oficial es puguin dir tantes, diguem-ne de manera suau, inexactituds?
Anem a pams.
En la primera conclusió es diu...«Las comunidades con mayor renta per càpita són las que tienen déficit fiscal i aquellas con menor renta per càpita aportan menos».
Al quadre, a la columna A, podem veure les rendes per càpita de les diferents comunitats. Si les analitzen podran fer-se preguntes com ara: País Basc i Navarra són les que més aporten? És Múrcia una comunitat de les que més renda per càpita té? Paga Madrid en proporció a la seva renda per càpita? i... , per damunt de tot, és el País Valencià la tercera comunitat en renda per càpita? Perquè per a pagar si som la tercera.
Al servei de qui estan els alts funcionaris que han extret aquesta conclusió?. Què volen amagar? S´han adonat que són les nacionalitats històriques les que més contribueixen?
La segona conclusió (els remeto al document que està penjat a internet) diu: «Es lo que cabe esperar de un sistema fiscal progresivo y de una "correcta" redistribución" de la renta a través del gasto público».
Doncs bé, si es mira el quadre del rànquing de renda per càpita els que havien de pagar més per ser veritat allò de «correcta distribución de la renta» haurien de ser per aquest ordre: País Basc, Madrid, Navarra, Catalunya, Aragó, Balears, i Cantàbria, totes elles per damunt de la mitjana estatal de renda. Però... mira per on, tant sols paguen Catalunya, Balears i el País Valencià.
Em salto Madrid conscientment, perquè els resultats de la capital estan trucats, repeteixo estan trucats. No s´ha tingut en conte, entre altres coses, corregir l´efecte seu: els ingressos a hisenda que fan totes les grans companyies d´àmbit estatal o internacional que tenen les seves oficines centrals en la capital s´han comptabilitzat com a ingressos de la comunitat de Madrid a les arques estatals, sense tenir en compte que els beneficis no s´han fet exclusivament al territori d´eixa comunitat, Madrid, si no en tot el territori estatal o inclòs fora del territori estatal. D´aquesta manera Madrid apareix com un gran quotitzant i per tant el seu dèficit és major. Ja que els agrada centrifugar per calcular les balances amb el mètode del benefici, per què no centrifuguen els impostos declarats per aquestes companyies?
De fet hi ha càlculs que diuen que Madrid té una balança fiscal equilibrada. La realitat ens diu que el tema va per aquí; perquè seria el primer territori del món mundial que amb un dèficit fiscal tant elevat podria haver tingut un desenvolupament tant notable en els últims anys. Els dèficits fiscals d´aquestes magnituds llastren el desenvolupament econòmic del territori que els paga.
No puc evitar tornar als funcionaris i al govern que ha avalat el document: però és que creuen que els valencians, catalans o balears no temin economistes, historiadors, intel·lectual, gent formada? I que no som una societat moderna capaç de pensar? Quin és el seu concepte de «sistema fiscal progresivo».
No el volem el seu «sistema progresivo». I els recordo que també els paguem nosaltres els seus sous (per no llevar el també), la qual cosa els obliga a una major neutralitat.
La tercera conclusió: «Las comunidades autónomas con régimen general que tienen mayor renta per càpita son las que más contribuyen».
Quasi repeteixen la primera i jo torno a insistir: creuen de veritat que el País Valencià realment està entre les quatre de règim general amb més renda per càpita? Els dic més, s´han adonat que és l´única que paga tot i tenint una renda per càpita inferior a la mitjana estatal? Saben que en un sistema progressiu hauríem d´estar rebent fons de solidaritat?.
I... per finalitzar les conclusions, la quarta: «El Sector Público Estatal contribuye decisivamente a una distribución de la renta personal y territorial más equitativa»
On està l'equitat en el cas del País Valencià. No se´n adonen que els traeix el subconscient quan diuen això i demostra que, per vostès, el territori on s´ha distribuir la renda no inclou el nostre. Jo creia que aquesta concepció restrictiva del «territorio nacional» de la que Esperanza Aguirre va fer gala en el moment de l´OPA d´Endesa, tant sols era d´ella i del Partit Popular. Veig que també vostès estan afectats pel virus. O... és que... per vostès és així?. Doncs diguin-ho, perquè... nosaltres de funcionaris estrangers tant sols volem pagar els de la Unió Europea i els de les Nacions Unides i tots els seus organismes.
Dit açò em dirigeixo al nostre president Francisco Camps i li dic que el nostre dèficit fiscal és major que el que apareix en les Balances publicades, perquè no solament no deuríem aportar si no que caldria estar rebent fons de solidaritat.
També li recordo que durant tot el temps que hem tingut balances fiscals negatives, com a mínim des dels anys 80, han governat a Madrid governs de diferents colors polítics, també els seus, i la situació no era diferent. Així que eviti fer partidisme i que tingui sentit d´Estat.
Cal que els dirigents del País Valencià és posin a l´altura de les circumstàncies històriques que vivim. Cal que se´n adonin que el dèficit fiscal valencià és això: valencià, la qual cosa vol dir que «és de tots els valencians», dels que voten al Partit Popular i al socialista passant per Esquerra, dels valencians castellanoparlants i dels catalanoparlants passant pels que parlen romanès o àrab si paguen impostos, dels valencians catòlics i dels valencians musulmans passant pels budistes, dels valencians de tota la vida i dels nou vinguts, dels empresaris que pateixen unes infraestructures deficitàries i dels treballadors i classes mitjanes que no tenen suficients ambulatoris, hospitals, escoles o residències de la tercera edat.
Si us plau, estigui a l´altura de les circumstàncies. Busqui aliances amb qui té el mateix problema que nosaltres, Catalunya i Balears, i plantegi un gran pacte civil amb tot hom per anar junts cap a la defensa dels nostres interessos. I... no oblidi que açò, amb el govern del Partit Popular també passava. És un problema derivat de formar part d´un estat no neutral, no de qui governi a Madrid.
Saben que en el millor dels casos ens estem parlant de 500.000 milions anuals de les antigues pessetes que van i no tornen? Què son els fons europeus que hem anat rebent durant aquests anys comparats amb aquestes quantitats? S´han adonat que hem estat transferint anualment a la resta de l´Estat molt més del que hem rebut de la Unió Europea. Recorden que Irlanda, amb una població semblant a la nostra, amb unes ajudes semblants a les nostres i una renda semblant als anys 80, ara són un dels països més rics del planeta? Clar... entre altres coses, ells no tenien més que ser solidaris amb ells mateixos!
Els nostres pensionistes, mestresses de la llar, empresaris, investigadors, mestres, metges, aturats, treballadors, tècnics, necessiten aquests diners que anualment transferim per fer del nostre país un país modern i competitiu, solidari i amb quotes de benestar proporcionades a l´esforç que realitzem tots els dies en treballar. Quan tinguem açò nosaltres, ja podrem parlar de solidaritat.
*Professor del Departament d´Economia de la UJI. Membre de l´Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local. Autor del llibre: L´espoli fiscal del País Valencià.
Font:http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008072000_5_474572__Opinion-valencians-tenim-problema-molt-gros